Buna, sunt Agata Secelean, artist vizual din Braşov .

Alternez creațiile din zona  picturii cu  obiecte de artă şi ilustraţii.

Mi-am început drumul în lumea artei devreme, în școală, unde toate caietele mele erau pline cu desene pe ultimile pagini. Apoi drumul meu a continuat, a trecut prin  Universitatea Națională de Arte din București, pe care am absolvit-o in 2001.

Primii pași i-am făcut lucrând în domeniul scenografiei, în mai multe teatre. La început în București. Am ales apoi să mă întorc în Brașov și să  locuiesc aici . Am realizat costumele și decorurile pentru mai multe piese de teatru, colaborând cu regizori importanți cum ar fi  Alexandru Dabija, la piesa “Colonelul şi păsările” și Alina Hiristea, la piesa  “Harap Alb”. Această perioadă de colaborări din zona teatrului a durat până în anul 2010. Puteti vedea proiectele mele de scenografie aici : http://agata.secelean.carbonmade.com/.

De asemenea, interesul meu pentru bijuteria de autor s-a manifestat printr-o serie de colecții de bijuterii, pe care le-am realizat până în anul 2013.

În tot acest timp, în paralel, am fost tot mai acaparată de interesul pentru pictură și obiecte de artă în tehnică mixtă.

O mare parte a lucrărilor mele sunt o călătorie în lumea mitologiei româneşti, o sursă de inspiraţie aproape de inima mea. Mă inspiră de asemenea  natura, plimbările, cărțile pe care le citesc și întâmplările zilnice alături de fiul meu.

Am acumulat experiență în toți acești ani, iar în în anul 2012 am avut ocazia sa ma alătur colegilor mei, ca membru al  Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Pictez pe pânză, uneori pe hârtie, iar în obiectele mele de artă  am o dezvoltat o gama de tehnici experimentale prin care îmbin materiale foarte diferite. Astfel ceramica, alteori vinilul, cărțile vechi  sau porțelanul, se îmbină cu diverși adezivi, lacuri, culori si rășina epoxidică.

Lucrările mele au fost prezente în peste  treizeci de  expoziții de grup (în România și în alte țări) și cinci expoziţii solo.

În anii 2009 și 2011 am participat cu lucrări la Bienala de Artă Lascăr Vorel de la Piatra Neamț.

În anul 2012 lucrăile mele și-au luat zborul către Norvegia și am avut o expoziție personală, numită “Shadows”, în Tromsø , unde au fost întâmpinate cu mult interes, iar o parte din ele și-au găsit un nou cuib în casele localnicilor .

O serie de experiențe intense au fost prilejuite de călătoriile  pe care le-am făcut cu ocazia unor  expoziții de grup organizate în  Cipru ( în Limassol ) și Israel ( în Rishon LeZion). Cu aceste ocazii am întîlnit artiștii de acolo și am avut ocazia să văd și să apreciez diferențele culturale.

În 2019 am fost printre participanții selectați la Bienala Albastră din Brașov și Salonul de Miniatură de la Muzeul Pavel Șușară din București.

Anul 2021 a fost anul în care am divorțat , iar gama întreagă de emoții legate de acest eveniment sunt punctul de plecare pentru o nouă serie de tablouri.

Lucrările mele și-au găsit locul de-a lungul timpului în casele multor iubitori de artă din  țară și din Germania, Anglia, Norvegia, Franța și Italia.

Cred în puterea artei de a influenţa viaţa oamenilor şi de a schimba lucrurile în bine. Şi încerc să fac asta prin lucrările mele. Mi s-a spus de mai multe ori că lucrările mele evocă poveşti.
O idee care exprimă crezul meu este că arta poate planta nişte seminţe în minţile oamenilor, unde apoi încolţesc gânduri și idei noi.